W sezonie letnim jednym z najchętniej wybieranych deserów są lody. Można je wtedy dostać w niemal każdej kawiarni, a także budkach w parkach i centrach miast. Ich odpowiednie przechowywanie jest kluczowe, aby zapobiec rozmrożeniu, które mogłoby doprowadzić do rozwinięcia się niebezpiecznych mikroorganizmów. W tym celu stosuje się więc specjalne witryny utrzymujące odpowiednią temperaturę bez względu na pogodę.

Witryny do kawiarni i restauracji

witryna chłodniczaKażde miejsce oferujące sprzedaż mrożonych deserów, powinno być wyposażone w wydajne urządzenia do ich przechowywania. Rolę tą spełnia najczęściej witryna chłodnicza. Umożliwia ona atrakcyjną prezentację zawartości w stalowych pojemnikach, a jednocześnie nie dopuszcza do rozmrożenia lodów. Dzieje się to ze względu na agregat, w który każde z tego rodzaju urządzeń jest wyposażone. Zmniejsza on temperaturę do zadanych wartości, a grube, izolowane ścianki witryny utrzymują ją przez długi czas. Zapobiega to rozpłynięciu się lodów umieszczonych wewnątrz. Mogłoby to być bardzo niebezpieczne, ze względu na szybko rozwijające się bakterie, które po zjedzeniu zagrażałyby zdrowiu lub życiu konsumentów. Dlatego tak istotne jest, aby każdy lokal i budka posiadał odpowiednią witrynę, które pomoże utrzymać właściwą temperaturę nawet w gorące, letnie dni. Równie ważna jest jej poprawna obsługa i regularne serwisowanie, które pomoże uniknąć awarii.

Kawiarnie i budki, które oferują w lecie sprzedaż lodów, muszą być wyposażone w odpowiednie urządzenia chłodzące. Najczęściej są to witryny, które posiadają wydajny agregat i izolowane grube ścianki. Nie tylko można więc w nich obniżyć temperaturę, ale także ją utrzymać. Zapobiega to więc roztopieniu się zawartości, co mogłoby doprowadzić do rozwoju niebezpiecznych bakterii.

Kategorie: Handel