Bardzo wiele osób codziennie przygotowuje posiłki, a smażone potrawy chętnie lubimy jeść. Dlatego chyba w żadnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego. Używany jest przez miliony osób, ale czy ktokolwiek zastanawia się nad tym, jakie tak naprawdę ma właściwości? Niektórzy kupują go jedynie dlatego, że jest w sklepie, a jego cena nie jest zbyt wysoka. Uważamy go za coś, co w kuchni trzeba po prostu mieć.

Co warto wiedzieć o oleju rzepakowym?

olej rzepakowy zimnotłoczonyNie da się ukryć, że o wielu roślinach nie mamy tak naprawdę zbyt dużej wiedzy. Wiemy to, że rzepak jest warzywem, ale nie zagłębiamy się jakoś bardzo w jego właściwości. Niektórzy nawet twierdzą, że takiego oleju nie można spożywać zbyt często. To jednak nie jest prawdą. Olej rzepakowy zimnotłoczony jest bogactwem wielu cennych składników, które potrzebne są naszemu organizmowi. W tym oleju zawarte są nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do prawidłowej budowy błon komórkowych. Olej rzepakowy jest w stanie redukować także poziom cholesterolu, wzmacnia nasz system immunologiczny i ma bardzo duży wpływ na pracę układu nerwowego. Substancje zawarte w oleju poprawiają także krążenie krwi i mogą również zapobiegać chorobom serca. Okazuje się również, że olej poprawia przemianę materii, więc może być stosowany nawet podczas diety odchudzającej. W oleju znajdziemy bardzo wiele cennych witamin, a w szczególności A, D, E oraz K. Dzięki tłoczeniu na zimno bogaty jest również w niezbędne dla naszego organizmu kwasy omega.

Nasza wiedza na temat oleju rzepakowego z pewnością jest zbyt mała, ale warto ją poszerzyć. Tak oczywisty produkt, który używany jest w bardzo wielu kuchniach, ma mnóstwo cennych właściwości, o których nawet nie mieliśmy pojęcia. Faktem jest to, że czasem nie wiemy, co tak naprawdę jemy. Olej warto spożywać na zimno, ponieważ wtedy jego działanie jest dużo silniejsze. Można go dodawać do bardzo wielu potraw.

Kategorie: Zdrowie